In verwachting zijn is voor de meeste mensen een van de meest spannende, maar vooral ook leukste tijd die men zich kan voorstellen. Er komen miljoenen dingen tegelijk op je pad. Er zullen waarschijnlijk al veel dingen zijn die je hebt gelezen of gehoord, maar in dit artikel vindt je zes leuke babyweetjes die je (waarschijnlijk) nog niet wist!
Babylach
De lach van een baby heeft voor de moeder een vergelijkbaar effect als cocaïne. Wanneer een moeder haar eigen kind ziet lachen, komt er in de hersenen van de moeder dopamine vrij. Dopamine is een lichaamseigen hormoon die zorgt voor een gevoel van blijdschap en zelfverzekerdheid. Dit stofje komt ook vrij bij het gebruik van cocaïne. Het effect treedt alleen op bij het zien van het lachen van het eigen kind. De lach van een kind van iemand anders zorgt niet voor het vrijkomen van dopamine.
Aantal botten
Een volwassen mens heeft (in de meeste gevallen) 206 botten. Nu denk je misschien dat dit bij een baby nooit allemaal in zo’n klein lichaampje past, maar niets is minder waar. Niet alleen hebben baby’s ruimte voor 206 botten, ze hebben er zelfs nog bijna 100 botten meer! Deze botten zullen later aan elkaar groeien. Ronde je achttiende levensjaar zullen alle botten aan elkaar gegroeid zijn en blijven er 206 over.
Babytaal
De meeste baby’s herkennen de moedertaal al direct vanaf de geboorte en zullen hier sneller op reageren dan op iedere andere taal. In de baarmoeder kunnen baby’s al geluiden onderscheiden, en de klanken van de moedertaal zullen ze dan herkennen na de geboorte.
Melk uit tepeltjes
Niet alleen bij moeders komt er melk uit de tepels, maar bij 4 op de 5 pasgeboren komt er in de eerste week ook melk uit de tepels. Dit verschijnsel wordt “heksenmelk” genoemd, en wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de vele hormonen die een moeder uitscheidt. Via de placenta komen onder andere de hormonen die moedermelk op gang brengen ook in de bloedbaan van de baby terecht, waardoor deze ook melk zou kunnen gaan produceren die via de tepeltjes weer naar buiten gaat.
Vinden van de tepel
Een pasgeboren baby zal uit instinct de tepel van de moeder opzoeken. Dit is binnen het eerste uur al het geval. De tepel scheidt een olieachtige stof af, die dezelfde geur heeft als het vruchtwater. Dit zal de baby herkennen en daarom uit instinct op zoek gaan naar de tepel wanneer de baby op de borst van de moeder gelegd wordt. Daarnaast herkent de baby ook direct de geur en de stem van de moeder. Het duurt een aantal maanden voordat de baby ook andere mensen kan onderscheiden.
Smaak
De smaak van baby’s is al lang voor de geboorte ontwikkeld. Een pasgeboren baby heeft ongeveer 10.000 smaakpapillen. Deze bevinden zich niet alleen op de tong, maar ook aan de binnenkant van de wang en aan het gehemelte. Echter kan een baby de eerste vier maanden na de geboorte geen zout proeven.
Laat een reactie achter: