Nagenoeg iedere ouder heeft er wel eens last van, de baby die maar niet wil gaan slapen. Nachten lang houdt de baby iedereen in het huis wakker met huilen. In dit artikel worden de do’s en don’ts besproken met betrekking tot het laten slapen van je baby (met name) in de nacht.
Redenen waarom jouw Baby Huilt
Helaas kan een baby nog niet praten en kan daarom dus niet precies vertellen wat er aan de hand is. De enige vorm van communicatie die een baby beheerst, als het op vertellen dat er iets is aankomt, is huilen. Dat is dus precies wat een baby doet. Het kan erg lastig zijn om uit te vinden wat precies de reden is dat jouw baby huilt. De meest voorkomende redenen worden in dit artikel uiteengezet.
Gewenning van de Baby zijn Slaapritme
Er wordt pas van een ‘abnormaal slaapritme’ gesproken op het moment dat de baby na de eerste 6 maanden nog steeds ’s nachts niet doorslaapt. De reden hiervoor is dat een baby in het begin moet wennen aan het nieuwe ritme. In de baarmoeder is het tenslotte altijd donker en nagenoeg dezelfde temperatuur. Als het kindje dan geboren is, moet deze wennen aan het dag en nachtritme, evenals aan de temperatuurschommelingen. In de baarmoeder slaapt de baby meestal als de moeder actief is. Door het heen en weer schommelen in de baarmoeder wordt de baby rustig en gaat deze slapen. Wanneer de moeder dan niet actief is (bijvoorbeeld ’s nachts), zal de baby in de meeste gevallen juist beginnen met schoppen en bewegen in de baarmoeder. Wanneer het kindje dan geboren is, moet dit ineens andersom. Daarnaast hebben baby’s in het begin vaak last van buikkrampen, deze kunnen enorm pijnlijk zijn en zorgen ervoor dat de baby niet in slaap kan vallen.
Niet Aanhoudende Oorzaken
Het kan natuurlijk zo zijn dat de baby ineens niet wil of kan slapen terwijl het de nacht(en) daarvoor prima ging. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de baby verschoond moet worden of honger heeft. Tegenwoordig wordt er steeds meer onderzoek naar gedaan, en het is bewezen dat kinderen zichzelf wel melden wanneer ze honger hebben. Je hoeft de baby dan ook niet te wekken op vaste tijden om voeding te geven. Daarnaast heb je zelf ook wel eens last van bijvoorbeeld plotselinge buikkrampen en dit is bij een baby niet anders. Probeer de oorzaak vast te stellen en aan de hand daarvan te bepalen wat je gaat doen om ervoor te zorgen dat jullie allebei een welverdiende nachtrust hebben.
Niet Slapen door Medische Oorzaken
Het kan altijd voorkomen dat je kindje veel pijn heeft vanwege een achterliggende, medische kwaal. Als ouder hoef je niet voor ieder wissewasje bij de huisarts op de stoep te staan, maar instinctief voelen de meeste moeders wel aan als er echt iets met hun kleine aan de hand is. Wanneer de baby na 6 maanden nog steeds niet slaapt ’s nachts, kan het misschien verstandig zijn om een specialist te raadplegen. Natuurlijk als het kindje koortsig is, of andere symptomen vertoont, is het nooit verkeerd om eerder naar de huisarts te gaan.
Korte Tips, de Do’s en don’ts
- Het is heel belangrijk om rustig te blijven. Het kost tijd om je baby te laten wennen aan het nieuwe ritme en als je zelf druk gaat worden, dan zal de baby zeker niet kalmeren.
- Probeer de reden te achterhalen waarom de baby huilt en probeer dan de oorzaak aan te pakken. Wanneer de baby last heeft van overmatig spugen (ook wel reflux), raadpleeg dan de huisarts.
- Zorg dat de temperatuur in de babykamer niet te hoog of te laag is. Rond de 18 graden is optimaal. Denk ook aan de slaapzak van de baby, zorg dat deze niet te warm is.
- Hou het ritme van de baby aan, met name in het begin. Maak de baby niet wakker om te voeden, de baby zal vanzelf aangeven wanneer het honger heeft.
- Hou het kindje overdag veel bij je. Eventueel kun je ’s nachts een doekje met de geur van de moeder bij de baby leggen. De baby zal de geur herkennen en daarvan kalmeren omdat het zich veiliger voelt.
- Zorg dat je een vast slaapritueel hebt voor het kindje en een vast slaapritme wanneer het kindje wat ouder wordt. Pas wel op met bijvoorbeeld het kindje in slaap wiegen, het zal hier snel aan gaan wennen en op die manier wil het kindje alleen nog maar slapen nadat je het eerst in slaap wiegt. Probeer het rustig te houden vlak voordat je de baby laat slapen, bij te veel prikkels voor het slapengaan zal de baby ook niet in slaap komen.
- Bij kleine, korte huiltjes (die ga je als ouders snel genoeg herkennen), probeer dan niet te snel naar het kindje toe te gaan. Als het huilen langer aanhoudt is het toch wel raadzaam om te gaan kijken.
- Zorg dat het donker is in de kamer. Melatonine, het natuurlijk slaaphormoon, wordt aangemaakt in het donker. Als het te licht is in de kamer zal dit hormoon in mindere mate aangemaakt worden, wat het lastiger maakt voor de baby om te gaan slapen.
- Kijk naar je baby en reageer daarop. Zorg dat het niet te vroeg gaat slapen, maar ook niet oververmoeid raakt. Een baby overdag wakker houden zodat het ’s nachts gaat slapen werkt averechts.
- Rust is heel belangrijk voor de baby. Zorg daarom met name in het begin niet voor te veel indrukken. Beperk de uren kraamvisite en ga niet te veel met de baby op pad. Dit geeft rust en helpt bij het slapen gaan.
Het is vooral belangrijk om naar je baby zelf te luisteren. Ook al kan het misschien nog niet in woorden uitdrukken wat er precies aan de hand is, instinctief voel je als ouder al snel aan dat er iets aan de hand is met je kindje. Blijf vooral rustig en help zo je kindje in slaap te vallen.
Laat een reactie achter: